Over RBC Roosendaal

Het begin

RBC Roosendaal heeft een lange geschiedenis die vandaag precies 100 jaar geleden begon. Anton Poldermans en Frans Mathijsen richtten precies 100 jaar gelden namelijk de voetbalclub Excelsior op. De naam werd 7 jaar later veranderd in Oranje Wit, omdat er al een andere club actief was met de naam Excelsior. Twee jaar later, in 1921, promoveerde Oranje Wit naar de NL Voetbalbond en daardoor werd de naam weer veranderd, dit keer naar Roosendaal.

Een zestal jaren na toetreding tot de NL Voetbalbond, in 1927, besloot Roosendaal te fuseren met de Roosendaalsche Boys en daarmee ontstond die naam zoals we die nu kennen, RBC (Roosendaal Boys Combinatie). De club speelt tot het begin van de Tweede Wereldoorlog in de Tweede Klasse.

Toetreding betaald voetbal

Ongeveer 10 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog treedt RBC toe tot het betaald voetbal. RBC doet het in die tijd vrij goed en de club speelt tot aan 1970 in de Eerste Divisie en de Tweede Divisie. RBC weet in ‘56/’57 zelfs een keer kampioen te worden in de Tweede Divisie.

In 1971 begint de Nederlandse Voetbalbond met een grote sanering in het profvoetbal en als gevolg wordt RBC ondanks de vrij goede prestaties terug gezet naar het amateurvoetbal. De club is daar actief tot 1983 en ze weten in ’72/’73 het landskampioenschap bij de amateurs te winnen.

Na een afwezigheid van 12 jaar keert RBC in 1983 terug in de Eerste Divisie van het betaald voetbal en de club weet 2 jaar later meteen tot de finale van de KNVB beker te komen. RBC wordt in de finale verslagen door Ajax en in de daarop volgende jaren zijn er weinig hoogtepunten voor RBC.

De Eredivisie

Bijna 20 jaar na de terugkeer in het betaald voetbal weet RBC eindelijk te promoveren naar de Eredivisie. In het seizoen ‘99/’00 weet RBC een plaatsje in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie te veroveren door in de nacompetitie zijn wedstrijden te winnen.

Er volgt een periode met zeer wisselende resultaten en RBC degradeert in het volgende seizoen weer naar de Eerste Divisie om een seizoen later, in 2001/2002, weer te promoveren via de nacompetitie. RBC voelt zich dit keer beter thuis in de Eredivisie en de ploeg weet 4 jaar actief te blijven in de Eredivisie. Helaas slaat het noodlot dan opnieuw toe en degradeert de Roosendaalse ploeg rechtstreeks naar de Eerste Divisie.

Het einde?

Er volgt een zwarte periode na de degradatie en in het seizoen 2010/2011 weet de ploeg op het nippertje degradatie naar de Topklasse te voorkomen. De club heeft tevens financiële problemen en het duurt niet lang voor RBC faillissement heeft aangevraagd. RBC lijkt op te houden met het bestaan en vele fans zijn diep teleurgesteld.

Maar RBC is sterker dan verwacht en de club wordt al snel opnieuw opgericht. De club zal vanaf dit seizoen weer actief zijn op amateurniveau en spelen met het oude clublogo.