Genk voetbaluitvaartEen uitvaart wordt steeds persoonlijker; het leven van de overledene staat meer centraal in de uitvaartceremonie. Deze evolutie is ook te zien bij voetbalsupporters. Onder meer in Nederland is het bij de supporters van Feyenoord populair geworden om het afscheid van het leven in het teken van hun club te plaatsen. Bij FC Twente was dit al langer een normale gang van zaken. Nu heeft Uitvaartverzorger DELA bij de zuiderburen voet aan de grond gekregen. In samenwerking met KRC Genk en KAA Gent heeft DELA de voetbaluitvaart in België geïntroduceerd.

Supporter van geboorte tot de dood

De lancering van voetbaluitvaarten in België is uniek, met de primeur voor KAA Gent en KRC Genk. DELA zegt echter niet uit te sluiten dat het aanbod in de toekomst ook naar andere Belgische clubs wordt uitgebreid. In samenspraak met de clubs werd bepaald hoe de clubsfeer aanwezig kon zijn door het hele afscheidsproces. De voetbaluitvaart kan, afhankelijk van de persoonlijke wensen van de overledene, uiteenlopende vormen aannemen.

Patrick Lips, commercieel directeur van KAA Gent legt uit: “Voor de echte supporters is hun favoriete club hun tweede huis, hun leven, hun ontspanning en hun dagelijks brood. Ze delen de vreugde en het verdriet van hun club, ze juichen en ze treuren samen met de spelers, en zijn vooral trots op hun kleuren en hun club! Supporter van geboorte tot de dood: het is vaak de laatste wens om na de dood nog herinnerd te worden in het stadion.”

Hoe belangrijk voetbal  in iemand leven kan zijn beschrijft oud-trainer Bill Shankly met deze beroemde quote:

“Some People believe that football is a matter of life and death. I’m very disappointed with that attitude. I can assure you it is much more important than that.” – Bill Shankly, oud-trainer Liverpool FC.

Uitvaart compleet in clubstijl

Voor wie dat wil kan de club tot in de details aanwezig zijn in het afscheid van de overledene en de club zal dan ook gedurende de gehele uitvaart een centrale plek innemen. Zo heb je de mogelijkheid tot een kist of urn in de clubkleuren en wordt het logo van de club geplaatst met daarbij een foto met handtekeningen van de spelers. Men kan er daarnaast voor kiezen om de clubvlag te draperen over de kist en het geheel af te maken met kaarsen, bloemen en rouwdrukwerk in de clubkleuren. Tevens kun je de tourbus van de club te huren als volgwagen.

Na de afscheidsceremonie is er de mogelijkheid om een rouwmoment in te lassen dicht bij het veld, gevolgd door een koffietafel in het stadion. De plechtigheid in het stadion zelf is helaas niet mogelijk wegens praktische redenen, maar in beide stadions is een herdenkingsmuur opgesteld. Op deze muur krijgen de namen van overleden supporters een speciale plek in het stadion van hun geliefde club.

voetbaluitvaart genk

Eervol afscheid

Tijdens de thuiswedstrijd die volgt op de uitvaart wordt de overleden supporter geëerd op alle tv-schermen in het stadion. Ten slotte worden op de Facebook pagina’s van de clubs alle overleden supporters geëerd en herdacht op een virtuele herinneringsruimte. Met een kostprijs tussen de €3000,- en €7000,- ligt de prijs overigens gelijk met een gemiddelde uitvaart.