publieksvriendelijk voetbal

Goedwillende voetballiefhebbers moeten volgens de minister minder last krijgen van de kleine groep hooligans. ’Voetbal moet weer een feest worden’ schreef Van der Steur (VVD) in een brief aan de Kamer. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft afspraken gemaakt met gemeenten, KNVB, politie en het Openbaar Ministerie om voetbal publieksvriendelijker te maken.

Uiteindelijk moeten de maatregelen er toe leiden dat in 2020 combiregelingen, clubkaarten en intensieve toegangscontroles bij het stadion niet meer nodig zijn. Om te slagen moet het wel eerst lukken om de probleemsupporters uit het stadion te weren.

Proefproject

Volgend jaar begint een proefproject bij zes voetbalclubs. Daar moet het dan onder meer mogelijk worden om zonder clubkaart een kaartje te kopen. De minister wil ook supportersverenigingen gaan betrekken. Van der Steur wees er op dat de nieuwe voetbalwet gemeenten ook al meer mogelijkheden geeft om raddraaiers buiten de stadions te houden door middel van een meldplicht voor hooligans, maar zij hebben maar beperkt invloed op internationale wedstrijden.

Politie stakingen

Van der Steur verwijst daarnaast naar de acties van de politie bij de start van het eredivisieseizoen, waardoor enkele wedstrijden werden gespeeld zonder ondersteuning van de politie. Maar het begin van het voetbalseizoen begon evengoed behoorlijk uitgekleed. Vier wedstrijden werden geschrapt omdat burgemeesters het niet aan durfden eredivisiewedstrijden door te laten gaan wegens de politiestaking.

Afgelast

De Heerenveense burgemeester Tjeerd van der Zwan besloot het openingsduel tussen Heerenveen en De Graafschap te verbieden. De gemeente Den Haag kondigde aan dat ADO – PSV werd afgelast en ook Willem II – Vitesse en PEC Zwolle – Cambuur werden geschrapt.

Niet naar de rechter

De politiebonden kondigden aan dat agenten het werk neer zouden leggen bij acht van de negen wedstrijden tijdens de eerste speelronde van de eredivisie. Politiemensen die bij de wedstrijden werden ingezet, werden geadviseerd hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na afloop neer te leggen. Minister van der Steur stapte niet naar de rechter om de acties te voorkomen. Eerder deed hij dat wel bij de acties rond de start van de Tour de France en de cybertop in Den Haag.